Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az UNDERDOG Alapítvány

 

Megkezdte működését az Underdog Alapítvány

 

„A zene az szeretet”

 

A hivatalos február végi bejegyzés után megkezdte működését Az Underdog Szociális és Zenei Alapítvány. A szervezet többek között azért jött létre, hogy a zenének, mint közösségteremtő és megtartó erőnek a segítségével lehetőséget nyújtson a társadalom nehéz helyzetű tagjainak helyzetükből való kiemelkedésre, a sikeres társadalmi integrációra. Célja többek között zenekarok, zenei közösségek, alkotóműhelyek létrehozása, a magyarországi kulturált, szervezett utcazenélés meghonosítása és népszerűsítése, hátrányos helyzetű személyek és csoportok segítése a zene és a szociális munka eszközeivel.

Elsőként a budapesti aluljárókban és köztereken fellépő utcazenészeknek kívánunk egy olyan közösséget létrehozni, amelyben lehetőségük van zeneileg képezni magukat, amelyben szociális eszközökkel próbálunk meg segítséget nyújtani, fellépési, bemutatkozási lehetőséget kínálunk számukra, és nem utolsósorban egy olyan közösség tagjai lehetnek, ahol a zene segítségével törhetnek ki jelenlegi helyzetükből. Ezt a munkát segíti az immár öt éve sikeresen működő Underdog Zenekar, amelyben korábban hajléktalan zenészek is közreműködnek, személyes példájukkal bizonyítva azt, hogy a felemelkedés a zene segítségével sikerülhet. A tehetséges utcazenészek a ma már a magyar zenei életben számontartott, klubokban és fesztiválokon is fellépő Underdog Zenekar munkájába is bekapcsolódhatnak.

A program népszerűsítése és megvalósítása, a nagyobb nyilvánosság elérése érdekében az Alapítvány 2016-ban kívánja elindítani első programsorozatát „Szeretetkoncertek” néven. A koncertsorozaton az Underdog Zenekar és az utcazenészek mellett egy-egy közismert, a magyar zenei életben vezető szerepet játszó zenekar, vagy énekes segítené, hogy a társadalom minél szélesebb rétege megismerhesse és támogassa az alapítvány munkáját, megtapasztalja a zenének, mint szociális eszköznek a rendkívüli erejét (melyet az Underdog sikerei mellett pl. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának eddigi eredményei is bizonyítanak), személyesen megélje a karitativitás és a segítés társadalmi értékének és szerepének szükségességét.

Az Underdog Alapítvány fő támogatója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely létrehozta, útjára indította és támogatta az Underdog Zenekart, és amely számos innovatív, újszerű szociális kezdeményezés és program működtetője is. Az alapítvány magáénak vallja a Szeretetszolgálat értékeit, ezért a zenei programokon kívül a későbbiekben számos szociális alapú kezdeményezést is indít, mint pl. olyan közösségek létrehozása és működtetése, amelyben azonos képzettséggel és végzettséggel rendelkező hátrányos helyzetűek vesznek részt, hiszen a zenekar eddigi működése azt bizonyítja, hogy ezek a csoportok, közösségek hatékonyak tudnak lenni a hátrányos helyzet felszámolása, a társadalmi integráció terén.