Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Underdog Zenekar


a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan zenészekből és segítőkből álló rock-zenekara  

Az Underdog Zenekar 2010-ben alakult korábban könnyű és komolyzenészként tevékenykedő egykor hajléktalan emberek részvételével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásával, útjára indítva ezzel Magyarország első hajléktalanokból álló rockzenekarát, lehetőséget adva a nehéz élethelyzetben lévő muzsikusoknak tehetségük újbóli kibontakozására.

A zenekar létrehozásával a hagyományos, a szociális munka eszközrendszerét felhasználó segítés módszereit részben megvalósítva és felhasználva, de másféle intézményes eszközöket is alkalmazva tettünk kísérletet arra, hogy az együttesben zenélő hajléktalan emberek valódi és hatékony segítséget kapjanak élethelyzetük megváltoztatására, végső soron pedig a hajléktalan létből való kikerülésre, hiszen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindig is kiemelt szerepet tulajdonít azoknak a szakmai programoknak, amelyek a hajléktalan emberek társadalomba való visszaintegrálását segítik elő. A zenekar tevékenysége nagymértékben elősegítheti a társadalom egyéb csoportjai és a hajléktalan emberek közötti közeledést, a hajléktalanokról és a hajléktalanságról alkotott általában véve nem elfogadó és inkább negatív (vagy közönyös) kép csökkentését, az elfogadás és megértés kialakulását, a különböző társadalmi csoportok közötti párbeszéd kialakulását., hiszen a zenekar többek között azért jött létre, hogy segítsen a hajléktalanság társadalmi megítélésének javításában, a hajléktalan emberek társadalmi beilleszkedésének elősegítésében.

Az UNDERDOG ZENEKAR tehát nem a megszokott módon és körülmények között jött létre, de célja és működése megegyezik a zenei életben részt vevő, feltörekvő zenekarokéval: piacképes, jó minőségű zenét játszva profi csapatként szeretne megjelenni a hazai zenei közegben. Vagy ahogyan egy 2010-ben az együttesről megjelent  riportban az újságíró találóan megjegyezte: „sztárcsinálás szociális alapon”. A zenekar mindennapjai tehát hasonlóak a többi zenekaréhoz: próbák, fellépések szervezése, koncertek, stúdiómunka, médiaszereplés, támogatók keresése, zenei képzés stb. Eddigi munkánk során kialakítottunk egy egyedi, az UNDERDOG-ra jellemző hangzásvilágot: zenénk ötvözi az underground, az alternatív zene, a világzene és a rock zene elemeit. A hagyományos rock szekciókat (dob, billentyű, gitárok) fúvósok (oboa, klarinét) egészítik ki. 2013-ban kezdtük meg komolyan a kilépést a közönség elé, az RTL Klub klipversenyén a Mintha volna című klipünk ötödik lett a közönség szavazatai alapján, az A38 hajó tehetségkutató versenyén pedig kategóriánkban szintén az ötödik helyet szereztük meg.

Az első áttörést a 2014-es év hozta meg, hiszen számos ismert zenei klubban felléptünk, dalaink hallhatók a Juventus rádióban, felléptünk a Millenáris Parkban, résztvevői voltunk a 2014-es Volt Fesztiválnak, a SZIN-en (Szegedi Ifjúsági Napok) a Nagyszínpadon adtunk koncertet augusztusban.

 

 

HOME